Am fost la Comandamentul NATO!

I don’t always wake up at 6am,
but when I do, I go visit NATO HQ!

Cu ce ocazie, you might ask

Să spui că sunt multe lucruri care ar trebui adăugate în programa școlară este cam la fel cu a spune … că iarna nu-i ca vara! Chiar și așa, e bine de știut că unii oameni nu numai că spun asta, dar și fac ceva în această privință!

Un astfel de exemplu sunt cei de la Centrul Român de Politici Europene (CRPE), care cu suportul oferit de NATO’s Public Diplomacy Division, demarează proiectul „#WeAreNATO – O nouă abordare privind stimularea participării tinerilor”. Această campanie are rolul de a  promova rolul, misiunea și obiectivele NATO într-o manieră interactivă și adaptată tinerilor și se desfășoară în liceele din România.

Într-o primă fază, au creat un ghid de predare pentru profesori, practic un material interactiv ce conține informații generale despre NATO, relația NATO-România, NATO-UE, dar și o serie de filmulețe și fotografii realizate tocmai de influcencer-ii pe care îi urmăresc liceenii.  Apoi câțiva reprezentanți de la CRPE, alături de militari din structura MApN care au luat parte la misiuni, au prezentat aceste informații direct beneficiarilor, profesorii și elevii unor licee din Vaslui, Focșani și Buzău.

Vizita la NATO Force Integration Unit Romania 

Acum a venit rândul ca aceiași elevi și profesori să ia cu asalt Bucureștiul și să-i stoarcă de informații direct pe cei in charge!

Evident că nu aveam cum să ratez asta!

Așa că mi-am ascultat alarma care a sunat la 6 dimineața (noaptea, după cum arăta pe geam) și m-am trezit (bine, practic m-am trezit abia când am pășit în Comandamentul NATO) ca să (credeam eu) aflu mai multe lucruri despre NATO direct de la mai marii armatelor SUA, Spania, Polonia și România.

Dar ce aveam să descopăr e mult mai mult decât niste simple info!
Am fost plăcut surprinsă să vad că liceenii (sau cel puțin cei pe care am avut ocazia să îi cunosc azi. La număr….vreun autocar, cam așa) sunt chiar bine informați în legătura cu această Alianță și ce presupune ea. Explicația e simplă, fie pentru că au pe cineva în familie care e în armată, fie pentru că  își doresc să se înroleze când vine momentul sau pur și simplu pentru că le place să fie la curent cu acest domeniu.

Și nu numai că sunt informați, ci caută în continuu noi detalii. Cum știu asta? Pai au pus niște întrebări, de aproape că i-au pus în dificultate pe militari.

Așa am aflat cum se stabilesc ierarhiile în cadrul unei echipe multinaționale, ce înseamnă pentru Alianță exercițiile, care sunt diferențele între saluturile fiecărei armate, cum sunt transportate echipamentele și oamenii …și că nu se mai folosește codul morse (abia terminasei cursul, huh?).

Am luat prânzul la popotă

Și altă frumoasă surpriză a fost să descopăr că în spatele uniformelor alea impunatoare se ascund niște (sunteți pregătiți?) … OAMENI!
Niște oameni chiar mișto, funny, cu care te poți întinde la discuții infinite pe orice fel de subiect.

Am avut onoarea să iau prânzul alături de ei chiar la popota unității și s-a nimerit ca lângă mine să se așeze chiar  comandorul Ozores din armata Spaniei (pfoai, faini tare sunt spaniolii). Între o supă de găluști și niște chiftele, am vorbit despre tot! Familia lui, vacanțe, planuri de viitor, mâncăruri preferate,  nici chiar traficul din București nu a scăpat! Atâta am râs (vai cum au fost poveștile din submarin) și am discutat, că tare n-aș mai fi plecat!

Tot așa am descoperit și că au ales armata din cele mai faine motive. După ce a avut câteva afaceri și restaurante, un colonel din Armata SUA s-a înrolat pentru că el consideră că ceea ce face acum este o muncă onorabilă și că așa are ocazia să întâlnească și să lucreze cu oameni buni. Colonelul din Navy a spus că e „a matter of respect”, iar comandorul spaniol se bucură că poate să cunoscă oameni de naționalități diferite și apucă să descopere pe îndelete câte o țară.

Pe post de încheiere, o recomandare clasică: don’t judge a book by its cover!

Povestea vizitei, dar în imagini, pe insta.

 

Lasă un răspuns