positano coasta amalfi

5 lucruri de făcut pe Coasta Amalfi

Tocmai m-am întors din probabil cea mai spontană excursie în afara țării în care am fost în ultimii ani. Nu m-am ocupat de biletele de avion, nici de cazare sau itinerariu, am fost un fel de passanger princess care doar s-a relaxat pe cinste.

Am fost într-un city break de 4 zile pe Coasta Amalfi și iată care sunt recomandările mele:

1. Vizitează Salerno

De fapt, recomandarea completă ar fi să aterizezi aici și să te și cazezi în Salerno.
Prețurile sunt mult mai ok decât pe restul Coastei Amalfi și ai totul la îndemână: gară, autobuze, port, ferry, magazine, restaurante etc.

Noi am aterizat pe Aeroportul din Salerno (Aeroporto di Salerno Costa d’Amalfi), iar de acolo am luat autocarul până la gara din Salerno.

salerno coasta amalfi

Orice ar zice google maps sau chat GPT, autocarul e cea mai bună modalitate de transport. E ieftin, e rapid și te așteaptă chiar la ieșirea din aeroport. Găsești aici mai multe informații.

Cazarea a fost la 10 minute de mers pe jos de gară, undeva pe strada pietonală din centrul vechi al orașului, pe Corso Vittorio Emanuele.
Deși e o zonă destul de gălăgioasă, tot mi se pare o idee bună să te cazezi în centru pentru că ai totul în apropiere.

Să trecem la lucrurile cu adevărat importante: unde am mâncat BINE în Salerno:

  • Osteria Angolo Masuccio – aici am luat prima cină din această excursie și a fost și singura experiență autentic italienească din tot acest city break. Am avut un ospătar gălăgios și expresiv care ne-a explicat fiecare preparat în parte (în italiană), ne-a servit cu limoncello din partea casei, cu bomboane (scârboase, dar gestul contează) și ne-a oferit și niște flori home made la final (care probabil au o poveste interesantă, dar n-am înțeles-o).

salerno coasta amalfi

  • Pizzium – pentru ultima cină mai voiam niște pizza, așa că drumurile… și google maps… ne-au adus aici, la Pizzium. Meniul e foarte bogat, ceea ce face alegerea aproape imposibilă. Cu puțin noroc, am găsit ceva care suna bine – Pizza Friuli Venezia Giulia 😅. Foarte bună este și Pizza Abruzzo.

salerno Coasta Amalfi

Dacă vei merge spre aceste restaurante, vei descoperi și multe străduțe și clădiri deosebite. Extinde plimbarea până la Arenile di Santa Teresa și vei avea un view superb asupra Salerno.

Unde nu am ajuns, dar aș vrea să merg data viitoare când ajung în Salerno: Castello di Arechi – castel medieval, muzeu, parc natural, situat pe un vârf pe munte cu o superbă priveliște la mare; Duomo di Salerno – fondată în anul 1084.

2. Descoperă Vietri sul Mare

Probabil cel mai nebăgat în seamă orășel de pe Coasta Amalfitană este Vietri sul Mare. Situat la doar câţiva kilometri de Salerno, Vietri sul Mare este considerat capitala ceramicii artistice tradiţionale. Toate farfuriile, bolurile, ceșcuțele viu colorate, pictate manual, pe care le găsești pe Coasta Amafli sunt realizate aici.

vietri sul mare coasta amalfi

Dar nu asta e ce mi-a atras mie atenția la acest orășel, ci străduțele pe care poți să rătăcești ore în șir, clădirile cu arhitectură specifică zonei, decorate cu plăci ceramice viu colorate care, de cele mai multe ori, mai spuneau și o poveste.

Bineînțeles, am mâncat și bine 😊
La Ristorante Evu’ mi-am comandat niște paste cu fructe de mare, what else?!

Pentru viitoarea călătorie am păstrat o vizită la Muzeul Ceramicii, dar și Chiesa Parrocchiale di San Giovanni Battista sau Villa Comunale Vietri sul Mare.

3. Alocă o zi întreagă pentru Amalfi

Nici timpul, nici picioarele, dar nici stomacul nu te ajută dacă petreci prea puține ore în Amalfi 😅

Am început ziua la o terasă de la malul mării – Marina Grande. Apoi am pornit într-un tur-viteză pe străzile din Amalfi, am făcut o mică pauză pentru o porție de fructe de mare și am continuat prin a căuta până la disperare Chiostro del Paradiso.

amafli coasta amalfi

O să vreți să mergeți la Chiostro del Paradiso, dar ascultați ce vă zic eu, nu google maps: intrarea se face pe la treptele mari din Piazza Duomo. Acolo este intrarea în Museo Diocesano di Amalfi, muzeu ce include atât Chiostro del Paradiso, cât și cripta și Duomo di Sant’Andrea Apostolo.

De acolo am fugit către Positano, dar ne-au mai rămas multe lucruri pe care am fi vrut să le facem în Amalfi.
De exemplu, nu am apucat să ne bucurăm de un Sorbetto Al Limone – înghețată servită direct în coaja întreagă a unei lămâi.
Aș vrea să vizitez Museo della Carta – una dintre cele mai vechi fabrici de hârtie și ilustrează tradiția producției de hârtie din zonă.

4. Depășește-ți recordul la numărul de pași în Positano

Poți umbla toooată ziua în sus și-n jos pe străduțele din Positano, încălțări comode să ai și apă.

Orice străduță, orice cotlon, fiecare copăcel și floricică, toate sunt incredibil de frumoase și fotogenice în acest orășel de pe Coasta Amalfi.
Noi deja ne epuizasem resursele de energie în Amalfi, în căutarea Paradisului, așa că după o oră de rătăcit pe străduțe, am pornit în căutarea celui mai fain loc de luat cina.
Două ore mai târziu 😅, l-am găsit. Chiar pe plajă, cu view spectaculos la apus și la un nene care picta apusul. Chez Black se numește restaurantul.

La cină am reușit, în sfârșit, să fur inima unui italian…

positano coasta amalfi

….dar, ca să nu mă alerge nimeni pe stomacul plin, am plătit-o la finalul mesei.

Nu DACĂ, ci CÂND o să revin în Positano vreau să stau și la plajă, să explorez TOATE străduțele, să intru în curțile oamenilor să mă bucur pentru 5 secunde de viața lor liniștită și să ajung și la fotopoint-ul celebru.

5. Admiră Coasta Amalfi de pe mare

Pentru a explora bucata din Coasta Amalfi despre care v-am povestit mai sus, noi am avut un plan bun, dar execuția a fost ceva mai puțin inspirată.
Ideea a fost așa: spre Positano via Amalfi să mergem cu autobuzul – ne bucurăm de priveliște și de toată experiența asta de a călători pe coastă. Ne întoarcem cu feribotul – prindem apusul pe mare, completăm peisajul descoperit pe uscat.

Doar că, chiar și la început de aprilie, sunt FOARTE mulți turiști, iar autobuzul a fost mai mult decât FULL.
Ceea ce a însemnat că aproape 1h30m, din Salerno până în Amalfi, am stat în picioare, înghesuiți mai ceva ca într-un 381 blocat pe Magheru la oră de vârf.
Adăugați la asta și serpentinele, stilul smuls de condus… și un copil care a vomitat la mijlocul călătoriei. Nu e tocmai la dolce vita.
Pentru călătoria din Amalfi în Positano am fost ceva mai pregătite, ne-am înființat în stația de autobuz din timp, așa că am prins loc pe scaun.
Întoarcerea a fost lejeră. Am luat ferry din portul din Positano, am tremurat puțin de frig că deja se întunecase și am ajuns în Salerno.

positano coasta amalfi

Nu aș renunța la plimbarea pe coastă, dar data viitoare aș „exploata” mai mult apa. View-ul este extraordinar cu orice te-ai deplasa, dar ajungi mai repede cu barca. Și dacă ajungi mai repede, poate te încumeți să mergi și mai departe. Ce zici de Capri? Eu vreau 🤩

În plus de asta, sunt și multe excursii cu barca, poate merită încercate.

Ne-au spus mulți că asta nu e destinație de city break și acum înțeleg și de ce.
Sunt prea multe de văzut și prea puțin timp.
Cu toate astea, eu cred că poate fi un city break reușit atâta timp cât îți setezi așteptările corecte. Dacă porniți la drum ca noi – să mâncați ceva bun într-un peisaj superb și să beți Aperol la mare – atunci n-are cum să iasă rău. Decât dacă mâncați unde nu trebuie – vreți să vă zic și unde să nu mâncați?

Lasă un răspuns