5 chestii pe care sigur nu le știai despre Apa Nova

Nu știți asta despre mine, dar îmi place să mă uit la emisiuni medicale, și nu la genul ăla care se dă la noi pe tv, ci la emisiuni cu mistere medicale, operații, boli bizare, hardcore-li d-astea. Mai nou am descoperit o serie despre paraziții care fac ravagii odată ajunși în corpul uman. E incredibil! Și chiar te face să înțelegi cât de importantă e atenția, până la urmă. Ce mănânci, de unde mănânci, pe unde umbli desculț, ce apă bei, ce insecte zbârnâie pe lângă tine etc.

Un episod întreg a fost despre „monștrii” care pot călători prin țevile de apă potabilă, dacă reușesc să fenteze filtrele de la stația de tratare. Și chiar mă întrebam oare la noi cum se face treaba asta? Nici n-au trecut câteva zile de la asta și m-am pomenit în vizită la Apa Nova. Călătoria mea a început cu finalul, să zic așa, prima vizită a fost la Stația de Epurare a Apelor Uzate de la Glina. Urmează și  vizită la o stație de captare și tratare a apei.

Chiar dacă nu erau tocmai condițiile ideale, eu am stat mai mereu cu gura căscată, eram absolut fascinată și uimită de tot ce auzeam. Să vă fac un rezumat:

1.Stația de epurare a reușit să devină eco friendly: 55% din energia consumată de stație este produsă pe amplasament din biogazul rezultat din diversele procese chimice, astfel devenind cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din Bucureşti la această oră.
Și mai mult decat atât, după întregi procese de filtrare, din materia aceea transportată de canalizare rezultă un nămol deshidratat, așa cum este numit de specialiști, care este un îngrășământ foarte bun în agricultură. Celălalt rezultat este apa, apă curată care este restituită Damboviței.

2.La finalul celei de-a doua faze de modernizare, Apa Nova își propune ca apa rezultată în urma epurării să fie mult mai curata decât apa pe care o captează din rauri pentru a fi transformată în apă potabilă.

3.Probabil cel mai uimitor lucru pe care l-am descoperit la stația de epurare este așa numita „colecție de trofee„. Nu știu cum sunteți voi, dar eu am mare grijă ce ajunge de la mine în canalizare. Adică, ați ghicit, nu arunc chestii gen păr în wc, în cadă, chiuvetă, d-astea. Nu toată lumea e perfectă, dar de la asta și până la a arunca electrocasnice în canalizare e drum luuuung!
Și asta nici nu e cel mai WOW lucru care s-a blocat în filtrele de la stația de epurare! Angajații Apa Nova au găsit un….wait for it… porc întreg! Altă dată au „pescuit” un cap de porc mistreț, iar încălțările și hainele sunt „trofee” la ordinea zilei. Nu pot să nu întreb: bucureșteni, vă e răutz la cap?

4.Apa Nova tocmai ce a trecut printr-un proces de rebranding. În anul 2016 au început transformarea în profunzime a companiei, în urma unui  amplu program de auditare şi de eficientizare a proceselor şi fluxurilor de lucru. În mod firesc, au dorit să marcheze acest efort şi printr-un proces de redenumire a companiei. A apărut astfel: Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti. Așa cum susțin reprezentații firmei, „Compania de Ape Bucureşti dă o mai clară expresie a răspunderii exacte pe care o avem faţă de bucureșteni: nu avem alte priorități decât sănătatea și confortul celor două milioane de compatrioți”.

Au updatat și logo-ul

5.În cifre, Apa Nova înseamnă aproximativ 1800 de angajați, 2507 km de conducte apă și o rețea de colectare și transport a apelor uzate și pluviale cu o lungime totală de 3287,78 km și 3 stații de producție a apei potabile – Roșu, Crivina, Arcuda.
Stația de Epurare de la Glina se întinde pe 70 de hectare și produce zilnic aproximativ 300 tone de nămol deshidratat, iar 55% din energia consumată de stație provine din surse regenerabile.

Din toată vizita asta am învățat, once again, că dacă vrem ca lucrurile să meargă trebuie ca fiecare dintre noi să își facă bucata lui într-un mod responsabil, onest și fără să-i pună bețe-n roate celuilalt (sau în cazul ăsta, frigidere în canalizare…).

 

 

2 comentarii la „5 chestii pe care sigur nu le știai despre Apa Nova

  1. Cum doamne iarta-ma a ajuns ditamai porcul acolo? Nici eu nu arunc chestii in veceu. Prefer sa le pun intr-un cos toate chestiile folosite in baie, inclusiv hartia igienica. Este vorba de responsabilitate si siguranta. Daca si vecinii de la etajul 3 ar gandi la fel…ar fi super.

    1. Hahaha! Exact asta m-am intrebat si eu: cum? Cum pot ajunge niste chestii gigantice (porc, electrocasnice mari, mobilier) sa „calatoreasca”? Si mai ales, cum naiba sa arunci asa ceva la canal?
      Dap, ar trebui ca toata lumea sa se gandeasca si mai departe, ce se intampla cu toate astea? Ca povestea nu se termina dupa ce scapa de ele, asa cum cred unii dintre noi…

Lasă un răspuns