Cum a fost Turul Făuritorilor de Craft?

La finalul săptămânii trecute am plecat spre un eveniment aproape telghidată. Gândul îmi era numai la marea la care urma să ajung în acea seară, după eveniment. Mintea, corpul și hainele îmi erau pregătite numai pentru vacanța plină de soare ce începea și nici măcar 1% din mine nu se aștepta la ce a urmat.

A fost Turul Făuritorilor de Craft – episodul dedicat fotografiei, iar eu mi-am amânat plecarea la mare cu două ore pentru că nu voiam ca evenimentul să se încheie!

Dacă vineri ai văzut în Parcul Unirii niște bezmetici care se uitau fascinați pe hărți și cărți vechi, să știi că noi eram! Acolo a fost prima oprire a turului și locul unde Cristian Cismaru de la Asociația My Transylvania ne-a povestit despre bucătărie și berărit și meșteșuguri ce caracterizează Bucureștiul. Am aflat că în perioada interbelică patiseriile erau cunoscute ca fiind locurile unde „se serveau aluaturi coapte alături de un pahar de bere”, iar cuvântul festin apare pentru prima oară în alăturarea cuvintelor pâine și bere. Și pentru că poveștile au mai mult farmec atunci când sunt ilustrate, Cristi ne-a arătat fotografii cu patiserii din Bucureștiul interbelic, cu oameni în jurul mesei de altădată sau culegători de hamei, așa cum a fost George Orwell în 1931. Înainte de plecare am notat rețeta bușeurilor dobrogene cu carne de miel, ceapă și usturoi verde. Ca să ne facem poftă pentru următoarea stație!

O casă veche, plină de istorie, care în perioada interbelică a aparținut unei familii de morari pe nume Muller, găzduiește de ceva vreme studioul Allkimik. Aici a fost a doua noastră oprire. Ștefan Dinu ne-a dezvăluit tainele ambrotipiei și ne-a arătat pas cu pas procesul prin care o simplă bucată de sticlă se transformă într-un portret care parcă s-a developat din timp și care va rămâne peste timp. Pentru că așa cum spune el, „craftul e ceva ce rămâne pe veci”. Și cum fotografia e o sursă de inspirație pentru mulți dintre noi, chef Alex Iacob și chef Cristi Dăscăleanu au pre(gătit) un meniu inspirat din craftul lui Ștefan și din cele trei tipuri de bere Silva.
Și dacă te întrebi cum stă treaba cu food pairingul, îți zic ce am aflat de la Adrian Cărădeanu: berea neagră se potrivește de minune cu deserturile, așa cum Mândra Românească se asezonează meniului cu carne, iar Blonda Desăvârșită cu preparatele mai light.

Nimic nu se compară, însă, cu sentimentul care m-a cuprins când am pășit în Museum of Romanian Records – un mix între uimire, curiozitate, fascinație și multe alte „ingrediente” puternice. De ce? Pai pentru ăsta este  un loc unic, unde se regăsesc unele dintre cele mai mari și mai neobișnuite colecții. Aici, Victor, directorul muzeului, ne-a prezentat colecția celor peste 5000 de aparate foto. De la dagherotipuri din secolul XIX până la cele din anii ’60, multe dintre ele unice în lume.
Și ăsta e doar un colțișor din muzeul ce se întinde pe 7 etaje! Ce spui de cele 30.000 tirbușoane sau 35.000 de fiare de călcat? Dap, eu abia aștept să vizitez toooot muzeul!

Bine, de fapt partea cea mai mișto este că am descoperit că mai există și campanii ale brand-urilor care trec de un nume ales inspirat, de câteva cuvinte frumos așternute pe multe imagini care se lupta pentru atenția noastră.
O bere craft ne arată că meșteșugăritul nu a murit! Suntem înconjurați de craft, trebuie doar să ne mutăm noi atenția de pe shiny & new, de pe produse atat de realizate în masă încât ajung să ne sufoce și să vedem că mai există și pasiune, talent și realizări unicat.

Silva susține oamenii pasionați de craftul lor și deschide atelierele Făuritorilor de Craft din București, prin intermediul tururilor ghidate. Fiecare tur este dedicat unei meserii cu poveste și condimentat cu degustări de bere și rețete inspirate din fiecare craft în parte. De la arta culinară, la fotografie, muzică sau lemn, Silva invită curioșii să descopere atelierele artiștilor, aducându-i mai aproape de făuritorii pasionați.

Jos pălăria Silva și Conan PR!

 

 

Lasă un răspuns